La 1 aprilie 2014, a intrat in vigoare acciza de 7 euro centi la carburanti. Desi aceasta noua acciza a fost conceputa pentru a mai rotunji veniturile la buget, efectul a fost unul invers.
Romanii au renuntat sa mai mearga atat de mult cu masinile, iar transportatorii au ales sa alimenteze din afara granitelor tarii. Astfel, dupa primele trei luni de acciza, Agentia Nationala de Aministrare Fiscala anunta ca incasarile din al doilea trimestru al lui 2014 au fost mai mici cu peste 387 de milioane de lei comparativ cu prima parte a anului 2014.
Daca de la 1 ianuarie si pana la 31 martie 2014, valorea carburantilor comercializati a fost de 2,557 miliarde de lei, in trimestrul doi, aceasta a scazut pana la 2,170 de miliarde.
Mai mult decat atat, datele Institului de Statistica arata ca, dupa 1 aprilie 2014, comertul cu amanuntul al carburantilor vanduti in benzinarii a avut o scadere de 6,5 procente fata de luna martie 2014.
Acciza este o impozit indirect asupra consumului unor produse. In Romania, potrivit Codului fiscal, produsele supuse accizelor se impart in - produse supuse accizelor armonizate: a) alcool si bauturi alcoolice; b) tutun prelucrat; c) produse energetice si electricitate. - alte produse supuse accizelor: a) cafea verde; b) cafea prajita, inclusiv cafea cu inlocuitori; c) cafea solubila, inclusiv amestecuri cu cafea solubila.