luni, 23 februarie 2015

Dieter Zetsche : Google nu va deveni un producător de automobile


Industria auto e mai prezenta ca niciodata la targurile de tehnologie, in timp ce marile companii de IT vor, mai mult ca niciodata, sa patrunda rapid in autoturisme. Nu e de mirare ca "masina devine un smartphone pe roti", asa cum a spus Dieter Zetsche, seful Mercedes-Benz.

Conform unor informaţii apărute anul trecut, Google se pregăteşte să lanseze un autoturism autonom, dar probabil că va colabora cu un alt mare constructor auto pentru producerea în serie a maşinii.

Şeful Daimler a mai declarat însă că Google are, în schimb, potenţialul de produce perturbaţii în industria auto datorită experienţei în software şi sisteme de conducere automată.
Google este unul dintre jucătorii importanţi de pe o listă lungă de companii dornice să se impună în domeniul vehiculelor conduse autonom, având şansa să câştige competţia cu anumiţi furnizori tradiţionali de senzori şi echipamente în cazul în care produsele Google vor fi mai bune şi eventual mai ieftine.
Zetsche nu este la prima declaraţie referitoare la Google. La momentul prezentării de către Google, anul trecut, a maşinii sale cu conducere autonomă. Zetsche a spus că această companie are, pro-babil, ca obiectiv înţelegerea modului în care vor fi folosite vehiculele autonome şi nu neapărat producţia lor în serie.
Dieter Zetsche se declara convins că Google studiază vehiculele autonome din punct de vedere principial, aşa cum au făcut şi în cazul caselor şi birourilor, în ve-derea dezvoltării de tehnologii şi sisteme prin care să-şi poată servi mai bine clienţii. Implicarea lui Google în domeniul vehiculelor autonome nu este similară cu cea a unui constructor convenţional de automobile, este convins directorul Daimler.
Mercedes-Benz a dezvoltat deja un vehicul care poate să se conducă autonom şi a reuşit să integreze tehnologia şi pentru divizia sa de autocamioane. Debutul primei maşini total autonome cu sigla Mercedes va trebui să mai aibă de aşteptat, în primul rând din cauza cadrului legislativ din mai multe state, care nu permite circulaţia pe drumurile publice a acestei categorii de automobile.
Mercedes a reuşit în 2013, cu un model S 500 special preparat, să parcurgă complet autonom un traseu de 100 de kilometri, între localităţile Mannheim şi Pforzheim. Călătoria a avut o semnificaţie specială, fiind primul traseu lung parcurs vreodată de o maşină, şoferiţa de acum 125 de ani fiind celebra Bertha Benz.

luni, 16 februarie 2015

Malpraxis , Ce trebuie să faci pentru a obţine despăgubiri


Malpraxisul în România , este eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical și a furnizorului de produse și servicii medicale, sanitare și farmaceutice.

În ultima perioadă, numeroşi cititori ne-au semnalat problemele cu care se confruntă în situaţiile în care ei sau membri ai familiei lor au fost victimele unui caz de malpraxis.
Acuzaţia de malpraxis poate fi formulată, după caz, împotriva personalului medical sau a unităţii spitaliceşti. Potrivit specialiştilor avocat net.ro, de malpraxis pot fi acuzaţi şi furnizorii de utilităţi, şi cei de servicii medicale, precum şi producătorii de echipamente şi dispozitive medicale, substanţe medicamentoase şi materiale sanitare. De asemenea, pentru acordarea de despăgubiri te poţi îndrepta şi împotriva asigurătorului, dacă personalul medical implicat a încheiat un contract de asigurare pentru malpraxis.

Paşii de urmat :

Pentru a atrage răspunderea celui vinovat, în primul rând, trebuie să stabileşti, potrivit legii, existenţa unui caz de malpraxis şi să dovedeşti prejudiciul suferit, care poate fi moral şi/sau material. Legea îţi oferă două alternative: sesizarea Comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis sau sesizarea directă a instanţei. Comisia este obligată ca în termen de trei luni de la sesizare să stabilească dacă există un caz de malpraxis. În acest scop, Comisia desemnează un expert/grup de experţi, care întocmeşte un raport asupra cazului. Decizia Comisiei poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, de orice persoană implicată (pacient, medic, asigurător etc.).

Procedura în instanţă

Dacă optezi pentru sesizarea directă a instanţei de judecată, trebuie să dovedeşti existenţa malpraxisului. Pentru asta, ai nevoie de un raport de expertiză medico- legală. “Oricât de clară ar părea greşeala din documentele medicale, fără raport de expertiză este aproape imposibilă dovedirea malpraxisului reclamat”.
Pentru stabilirea prejudiciului trebuie să arăţi instanţei că actul de malpraxis ţi-a cauzat daune morale (dureri fizice, suferinţe psihice, restrângerea posibilităţii de a te bucura de viaţă etc.) şi/sau materiale (cum ar fi sumele de bani plătite pentru intervenţia chirurgicală care a eşuat). Dar în timp ce prejudiciul material este simplu de dovedit prin acte, prejudiciul moral va rămâne la latitudinea instanţei.

Soluţia amiabilă

Poţi rezolva un caz de malpraxis şi pe care amiabilă. Concret, potrivit legii, “asigurătorul personalului medical sau al unităţii spitaliceşti poate acorda, în mod amiabil, despăgubiri, atunci când răspunderea asiguratului este evidentă şi când părţile implicate se înţeleg cu privire la toate aspectele”.
Însă tot legea prevede că implicarea asigurătorului nu este obligatorie, pentru că doctorul care a săvârşit actul de malpraxis îşi poate recunoaşte singur greşeala şi împreună cu persoana vătămată poate conveni asupra despăgubirilor şi a modalităţii de plată. “Din nefericire, aceasta este o ipoteză de cele mai multe ori iluzorie”.


miercuri, 11 februarie 2015

Reguli noi adaugate pentru instructorii auto !


Pentru a deveni instructor auto trebuie sa parcurgi 3 pasi:
1. Atestarea ca instructor auto
2. Autorizarea ca instructor auto
3. Desfasurarea activitatii practice
Actele care reglementeaza atestarea, autorizarea si activitatea instructorilor auto sunt urmatoarele: Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 1.019/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea instructorilor de pregătire practică si a profesorilor de legislatie rutieră, a Normelor privind autorizarea scolilor de conducători auto, a Metodologiei privind autorizarea instructorilor de pregătire practică, a Programei de scolarizare si a Metodologiei de organizare si desfăsurare a cursurilor de pregătire teoretică si practică în vederea obtinerii permisului de conducere, precum si Anexele nr. 1—5 la Ordinul mentionat mai sus, publicate in Monitorul Oficial nr. 684 si 684 bis din 12.10.2009.
Reguli noi : 
Dacă până de curând solicitanţii atestatului de instructor auto sau de profesor de legislaţie rutieră trebuiau să nu fi avut suspendat permisul auto în ultimele şase luni sau de două ori în ultimii zece ani, pentru consum de alcool, din 6 februarie, condiţia de a nu fi avut permisul auto anulat a fost redusă de la zece la cinci ani.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să obţină atestatul de instructor auto sau pe cel de profesor de legislaţie rutieră au fost modificate recent de Ministerul Transporturilor (MT).
Pentru a putea să pregătească persoane în scopul obţinerii permisului auto, instructorii auto şi profesorii de legislaţie rutieră trebuie să fie atestaţi de către Autoritatea Rutieră Română (ARR).
Două dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii pentru obţinerea atestatului au fost schimbate prin Ordinul MT nr. 64/2015. Noul act normativ a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 97 din 6 februarie şi a intrat în vigoare în aceeaşi zi, scrie avocatnet.ro.
Astfel, dacă până de curând solicitanţii atestatului de instructor auto sau de profesor de legislaţie rutieră trebuiau să nu fi avut suspendat permisul auto în ultimele şase luni sau de două ori în ultimii zece ani, pentru consum de alcool, din 6 februarie, aceste două perioade au fost înlocuite cu una singură: cinci ani. În acelaşi timp, condiţia de a nu fi avut permisul auto anulat a fost redusă de la zece la cinci ani.


luni, 9 februarie 2015

Hotii de masini : moduri in care opereaza



Hoţii ar face orice altceva în afară de a-şi câştiga existenţa în mod corect. Poate acesta e şi motivul pentru care au foarte mult timp la dispoziţie, în care nu au altceva mai bun de făcut decât să se gândească la noi metode prin care pot profita de neglijenţa şoferilor.

Ei nu stau niciodată degeaba. Tot timpul caută noi metode pentru a fura şi pentru a te înşela pe tine, om onest şi cu toate acasă. Aşa că ne-am gândit să punem laolaltă o listă cu cele mai eficiente metode folosite de hoţii de maşini din zilele noastre. Şi da, lucrurile acestea se întâmplă în România, ţară din Uniunea Europeană, în secolul al XXI-lea.

Metoda accidentului - În trafic s-ar putea să fii lovit de o maşină. După ce tragi pe dreapta pentru a rezolva problema pe cale amiabilă, şoferul vinovat de accident îţi va distrage atenţia, iar unul dintre pasageri va urca în maşina ta şi va fura tot ce prinde la îndemână. Cum să eviţi o astfel de situaţie? Înainte de a ieşi din autoturism, opreşte motorul, scoate cheia din contact şi închide uşile. Apoi, încearcă să porţi discuţia despre asigurare lângă maşina ta sau într-o poziţie care îţi permite să o urmăreşti uşor.

Bruiajul telecomenzii sistemului de închidere centralizată - Aceasta este una dintre cele mai cunoscute metode de furt din maşini şi implică folosirea unui dispozitiv de bruiaj comandat de cineva dintr-o maşină din apropiere. Ce să faci ca să nu cazi în plasă? Cel mai important e să verifici de fiecare dată dacă toate uşile s-au încuiat după ce ai apăsat pe butonul de pe telecomandă. Dacă nu s-a întâmplat asta, foloseşte cheia în yala uşii, ca pe vremuri.

Metoda abţibildului - Dacă vezi un abţibild lipit pe lunetă după ce ai urcat la volan, nu uita să opreşti motorul şi să încui uşile după ce ieşi din maşină ca să vezi despre ce este vorba. S-ar putea să nu scrie nimic pe el, dar cineva poate fi prin preajmă, pregătit să intre în autoturismul tău pornit şi descuiat.

Metoda „am nevoie de ajutor!” - O maşină e oprită pe marginea şoselei cu capota deschisă, iar lângă ea se află cineva care face semne să dai o mână de ajutor. Dacă opreşti, cel care stă în drum îţi distrage atenţia, în timp ce altcineva are grijă ca tu să rămâi fără lucruri sau chiar fără maşină. Nu accepta, sub nici o formă, să le tractezi maşina sau să îl duci pe unul dintre ei cu maşina ta – s-ar putea să-ţi lovească autoturismul sau să te ameninţe cu moartea.

Metoda înţepării anvelopei - Operaţiunea se întâmplă, de multe ori, în parcări. Atunci când hoţii văd pe cineva cu o maşină scumpă, înţeapă una dintre anvelope. Când şoferul se întoarce, acesta descuie autoturismul şi încearcă să schimbe roata. În acest moment acţionează hoţii care profită de faptul că portierele sunt deschise, şi fură ce găsesc. Unii hoţi urmăresc maşini în trafic, le depăşesc şi frânează brusc în faţa lor, obligându-i pe şoferi să oprească. După aceea, unul dintre hoţi înţeapă o anvelopă. O altă metodă asemănătoare implică o trecere de pietoni şi un pieton grăbit, care sare în faţa maşinii, obligându-te să opreşti brusc. Atunci, cineva înţeapă un pneu al maşinii şi te obligă să opreşti ca să schimbi roata. Când faci pană şi eşti singur, asigură-te că ai încuiat uşile.


vineri, 6 februarie 2015

Piata auto in 2014 , 10.000 de masini


Piata auto, printre altele, este elementul care pune in miscare economia unei tari, industria auto fiind una dintre cele mai importante industrii din lume. In 2013 piata auto a scazut cu 8,1% in primele 11 luni, la 73.946 de unitati, la autoturisme fiind inregistrat un declin de 7,2%, pana la 62.033 de unitati. Chiar daca in ultimii ani masinile electrice au fost la mare cautare, specialistii din domeniul auto preconizeaza ca ritmul de crestere pentru automobilele autonome il va depasi pe cel al masinilor electrice. Acestia spun de asemenea ca exista posibilitatea ca in anul 2035, vanzarile de masini autonome sa ajunga la 11,8 milioane, circa 9% din cele 129 de milioane de automobile care se vor vinde la nivel mondial in acel an.

Bilantul cumparaturilor de vehicule rutiere : Mai multe autoturisme si camioane, mai putine motociclete.


Potrivit Institutului National de Statistica, care a comunicat aceste date, in 2014 inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 3,7% comparativ cu 2013. Iar cele de vehicule pentru transportul marfurilor au crescut chiar mai mult: cu 6,9% fata de anul precedent.

Piata auto pare sa-si mai fi revenit un pic si in ceea ce priveste vehiculele pentru marfuri. A crescut un pic numarul inmatricularilor de camioane si mult cel de tractoare. In vreme ce in 2013 s-au cumparat doar 9326 de tractoare noi, in 2014 numarul acestora a depasit 11.300.

Cele mai mari cresteri au fost la sfarsit de an. In trimestrul IV 2014 comparativ cu aceeasi perioada din 2013, autobuzele si microbuzele au crescut cu 43,4% iar autoturismele, cu 9,2%. Pe de alta parte, cifrele sunt modeste fata de cele dinaintea declansarii crizei: astfel, anul trecut s-au cumparat in Romania mai putin de 300.000 de vehicule de pasageri, in vreme ce in 2008 numarul lor era dublu: 609.388. Piata vehiculelor de marfa a fost mai putin afectata de criza: in 2014 s-au cumparat peste 83.000, fata de 98.241 in 2008.

duminică, 1 februarie 2015

Ritter Broker de Asigurare si Reasigurare recruteaza colaboratori in asigurari in toate judetele

Companie 100% romaneasca de brokeraj in asigurari ( Ritter broker de asigurare ), cauta colaboratori pentru intermedierea asigurarilor in toate judetele din romania (valabil pentru toata tara).
Daca ai deja o afacere si-ti doresti sa te dezvolti si intr-un alt domeniu te asteptam cu cea mai buna oferta de colaborare.



 Broker de Asigurare Reasigurare

Cautam colaboratori agenti de asigurari (brokeri de asigurari) cu sau fara experienta in vanzarea de asigurari de orice tip RCA, LOCUINTE, MEDICALE, CMR, MALPRAXIS, CASE DE EXPEDITII, VIATA la orice societate de asigurari din Romania (ABC ASIGURARI, ALLIANZ TIRIAC, ASIROM, ASTRA, EUROINS, CARPATICA, CITY INSURANCE, GENERALI, GROUPAMA, CREDIT EUROPE ASIGURARI , etc.), oferim un venit suplimentar, posibilitate de avansare si venituri in functie de volumul de munca desfasurat intr-un program flexibil.