Pentru a deveni instructor auto trebuie sa parcurgi 3 pasi:
1. Atestarea ca instructor auto
2. Autorizarea ca instructor auto
3. Desfasurarea activitatii practice
Actele care reglementeaza atestarea, autorizarea si activitatea instructorilor auto sunt urmatoarele: Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 1.019/2009 pentru aprobarea Metodologiei privind atestarea instructorilor de pregătire practică si a profesorilor de legislatie rutieră, a Normelor privind autorizarea scolilor de conducători auto, a Metodologiei privind autorizarea instructorilor de pregătire practică, a Programei de scolarizare si a Metodologiei de organizare si desfăsurare a cursurilor de pregătire teoretică si practică în vederea obtinerii permisului de conducere, precum si Anexele nr. 1—5 la Ordinul mentionat mai sus, publicate in Monitorul Oficial nr. 684 si 684 bis din 12.10.2009.
Reguli noi :
Dacă până de curând solicitanţii atestatului de instructor auto sau de profesor de legislaţie rutieră trebuiau să nu fi avut suspendat permisul auto în ultimele şase luni sau de două ori în ultimii zece ani, pentru consum de alcool, din 6 februarie, condiţia de a nu fi avut permisul auto anulat a fost redusă de la zece la cinci ani.
Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să obţină atestatul de instructor auto sau pe cel de profesor de legislaţie rutieră au fost modificate recent de Ministerul Transporturilor (MT).
Pentru a putea să pregătească persoane în scopul obţinerii permisului auto, instructorii auto şi profesorii de legislaţie rutieră trebuie să fie atestaţi de către Autoritatea Rutieră Română (ARR).
Două dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitanţii pentru obţinerea atestatului au fost schimbate prin Ordinul MT nr. 64/2015. Noul act normativ a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 97 din 6 februarie şi a intrat în vigoare în aceeaşi zi, scrie avocatnet.ro.
Astfel, dacă până de curând solicitanţii atestatului de instructor auto sau de profesor de legislaţie rutieră trebuiau să nu fi avut suspendat permisul auto în ultimele şase luni sau de două ori în ultimii zece ani, pentru consum de alcool, din 6 februarie, aceste două perioade au fost înlocuite cu una singură: cinci ani. În acelaşi timp, condiţia de a nu fi avut permisul auto anulat a fost redusă de la zece la cinci ani.