luni, 1 septembrie 2014

Aston Martin a reînviat modelul Lagonda

Lagonda, un nume cu rezonanţă în istoria Aston Martin, a revenit în actualitate odată cu apariţia unui model exclusivist, destinat Orientului Mijlociu.

Despre reitarea numelui Lagonda se ştia de ceva vreme - în 2008, producătorul a dat vestea în mod oficial.In anul 2009, Aston a prezentat la Salonul Auto de la Geneva un SUV luxos, numit Lagonda.



Primele imagini cu adevăratul Aston Martin Lagonda au apărut pe site-ul Oman Air - firma de cargo-uri care s-a ocupat cu transportatul maşinii în Orientul Mijlociu, pentru testele în climat arid.

Lagonda se foloseşte de platforma VH şi de motorul V12 de 5,9 litri pe care îl găseşti şi pe Rapide S. 
Lagonda dispune de 550 CP şi 457 Nm. În cazul lui Rapide S, 0-100 km/h se consumă în 5,0 secunde şi viteza maximă atinsă este de 306 km/h. Transmisia este asigurată de o cutie în şase trepte.

Aston Martin este un producător de mașini de lux din Marea Britanie. Compania a fost înființată în 1913 de Robert Bamford și Lionel Martin. În 1922, compania a fost preluată și revitalizată de Contele Louis Zborowski. În 1947, firma Aston Martin a fost vândută companiei David Brown Limited, condusă de Sir David Brown. În 1972, Aston Martin se schimbă din nou proprietarii, firma fiind preluată de compania lui William Willson. În 1981, Tim Hearley și Victor Gauntlett au cumpărat firma Aston Martin, împărțind acțiunile 50/50. În 1991, colosul American Ford preia firma Aston Martin, iar în 2007 vinde acțiunile societăților Investment Dar și Adeem Investment Co precum și lui John Sinders, după care Ford și-a păstrat 10 % din acțiunile companiei.