vineri, 19 septembrie 2014

Pretul la carburant ar putea scadea de la 1 ianuarie 2015

Carburantii ar urma sa se ieftineasca semnificativ incepand cu 1 ianuarie 2015.
Conform recomandarilor europene, accizele au drept baza de calcul cursul de schimb afisat de Banca Centrala Europeana (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent.
Anul trecut, Romania, a indexat acest curs cu rata medie anuala a inflatiei, iar astfel, artificiul legislativ a majorat incasarile din accize cu 6,3 procente fata de nivelul care ar fi rezultat daca nu s-ar fi modificat modul de stabilire a cursului euro/leu de referinta.



Astfel, s-au inregistrat o serie de majorari in dreptul incasarilor bugetare, insa artificiul legislativ nu mai poate fi repetat pentru a pastra trendul crescator al reperului de calcul. In noile conditii de amplificare artificial-legislativa a cursului de schimb utilizat pentru calculul accizelor, abia se va atinge nivelul de 4,5 lei/euro.
In prezent ponderea accizei in costul carburantilor este de circa 30 de procente, iar astfel, pretul accestora ar urma sa scada semnificativ incepand cu 1 ianuarie 2015.

Motorina este combustibilul lichid folosit de obicei la un motor diesel. Ea se obține prin distilarea petrolului. La motoare ea poate fi înlocuită cu biodieselul.

Benzina, este un amestec lichid derivat din petrol, care este compus în principal din hidrocarburi lichide (având între șase și zece atomi de carbon în moleculă) și care este imbunătățit cu benzenuri, pentru a mări cifra octanică, folosit drept combustibil în motoare cu combustie internă.

Înainte de inventarea motoarelor cu combustie internă, benzina era vândută în sticle mici, ca un tratament împotriva păduchilor și ale ouălor acestora. Acest tratament nu mai este comun datorită riscului mare de incendiu și riscului dermatitei.