luni, 9 noiembrie 2015

Ai Volkswagen? Nu vei plăti în plus pentru timbrul de mediu, constructorul va suporta toate cheltuielile


Volkswagen este o companie constructoare de autoturisme și SUV-uri din Wolfsburg, Germania. Cuvântul Volkswagen înseamnă „vehicul popular” sau „al poporului”, fiind preconizat de regimul nazist ca automobil pe care să și-l poată cumpăra oricare cetățean german. Compania VW are deviza „Aus Liebe zum Automobil” („Din dragoste pentru automobil”). Compania și în același timp marca VW aparțin azi concernului Volkswagen Group (Volkswagen AG), ca mărime al patrulea grup de producători de automobile din lume, după GM, Toyota și Ford.

Volkswagen a informat ţările europene că va acoperi toate taxele suplimentare de mediu care vor fi impuse în Europa pentru modele afectate de scandalul dieselgate.
Scandalul Volkswagen a generat numeroase controverse în România din punct de vedere al timbrului de mediu.

Autorităţile române au anunţat anterior că iau în calcul posibilitatea de a mari taxele de mediu pentru maşinile grupului german implicate în scandal, iar la vremea respectivă au dat asigurări că proprietarii nu vor suporta cheltuieli suplimentare, întrucât vor cere diferenţele de plată chiar de la Volkswagen.

Întrucât deciziile statului român se pot schimba rapid într-un interval scurt de timp, soluţia anunţată era incertă, însă Volkswagen a liniştit apele la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit unor informaţii dezvăluite de publicaţia americană Wall Street Journal, Volkswagen a informat toate ţările din Uniunea Europeană şi, implicit, România, că va suporta toate cheltuielile generate de o creştere a taxelor de mediu. "Asiguraţi-vă că autorităţile naţionale vor taxa direct Volkswagen, nu clienţii, pentru orice taxe adiţionale", precizează Matthias Müller, CEO-ul Volkswagen, în scrisoarea trimisă tuturor miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană.

Decizia grupului vine după ce acesta a admis că a descoperit că 800.000 emit mai mult dioxid de carbon decât datele prevăzute în actele oficiale.